anwb campings
Vacanceselect
acsi eurocampings
Suncamp
  • Veelzijdig campingaanbod
    Hoge vroegboekkortingen
    Geld-terug-garantie
vakantiediscounter

Campings honden toegestaan

De vakantieperiode staat voor de deur en dat betekent de nodige voorbereidingen treffen voor je huisdier. Doe dit tijdig om onaangename verrassingen te voorkomen. Gaat hij mee of brengt hij de vakantie door in een dierenpension? In beide gevallen zijn geldige vaccinaties belangrijk. In zijn EU dierenpaspoort staat een overzicht van de entingen. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over jouw hond meenemen naar de camping en waar je op moet letten wanneer je jouw hond meeneemt naar het buitenland.

Een huisdier op de camping

Op de meeste campings in Nederland en Europa zijn honden gewoon welkom. Voorwaarde is meestal dat de hond aangelijnd moet zijn. In veel gevallen is er een max van 2 honden (of huisdieren) per kampeerplek. Soms is er in overleg wel iets mogelijk met de campingeigenaar. Heb je bijvoorbeeld 3 honden, dan kan je wellicht een rustig plekje krijgen. Houd verder rekening met extra kosten voor een hond die je meeneemt naar de camping.

Speciale campings voor honden
Er zijn ook speciale campings die hondenvriendelijk zijn. Deze campings hebben bijvoorbeeld een speciaal hondenstrand of een hondendouche. Dat maakt de vakantie voor jouw viervoeter nog leuker!

Waar moet mijn hond aan voldoen?
Niet elke hond is geschikt voor de camping. Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen die een hond op de camping moet hebben.

  • Een hond mag niet teveel blaffen op de camping
  • Zorg dat jouw hond andere kampeerders niet lastigvalt
  • Een hond moet aangelijnd blijven, het is dus belangrijk dat jouw hond hier geen moeite mee heeft
  • Het is belangrijk dat jouw hond ook met andere honden kan
  • Een hond poept en plast natuurlijk buiten de camping
  • Houdt je hond van water? Kies dan voor een camping aan zee

Huisdier naar het buitenland

Gaat je huisdier mee naar het buitenland? Lees de wet- en regelgeving van het betreffende land goed door en vergeet de doorreis landen niet! Check tijdig de regelgeving, dit kan onder andere bij de ambassade van het vakantieland en de doorreis landen. De dierenarts kan ook meer vertellen. In een aantal landen heb je, naast de rabiës vaccinatie, ook de titerbepaling van deze enting nodig. Hiermee kunnen autoriteiten controleren of de enting voldoende is aangeslagen. De rabiës titerbepaling kan pas een aantal maanden na de enting worden afgenomen, hou daar met de planning rekening mee.

Gechipte huisdieren

Naast vaccinaties dient een huisdier gechipt te zijn, dit is ook wel zo prettig want dan weet je dat je dier traceerbaar is. Zorg dat zijn gegevens in de database kloppen, bij twijfel kan bij de dierenarts zijn chip worden uitgelezen en eventueel aangepast. Tip: zorg dat aan de halsband van je huisdier een penning met je mobiele nummer (met landnummer) hangt, zo ben je altijd bereikbaar voor de vinders. Laat hem de hele vakantie zijn halsband om houden. Ook binnenshuis, als hij per ongeluk de deur uitglipt heeft hij zijn penning om. Terug naar Nederland heeft je huisdier zijn paspoort, rabiës vaccinatie (mogelijk ook een titerbepaling) weer nodig.

Dierenpension/dierenhotel

Gaat je huisdier niet mee op reis, reserveer dan tijdig een plek in een dierenpension en vraag meteen naar de voorwaarden voor wat betreft de benodigde vaccinaties. Bij een aantal pensions is een titeruitslag voldoende. Titeren is beter voor de gezondheid van je dier en nog een ander prettige bijkomstigheid is dat het goedkoper is vaccineren.

Jouw hond gezond weer mee naar huis

Huisdieren kunnen in het buitenland ernstige ziekten oplopen die we in Nederland niet of minder goed kennen. Bescherm je dier zo goed mogelijk en check ruim van te voren welke vaccinaties nodig zijn voor het vakantieland. Een dier kan ziek worden van inentingen, zorg dat hij genoeg tijd heeft om te genezen voordat je op reis gaat. De meest voorkomende ziekten in Zuid-Europa worden overgebracht door parasieten zoals bijvoorbeeld de teek die ziekten kan veroorzaken als Babesiosis of tekenkoorts en Ehrlichiosis. Leishmaniasis of berglepra wordt veroorzaakt door een aantal soorten zandvliegen. Steekmuggen kunnen vooral honden, maar ook katten besmetten met hartworm. Deze zieken hebben allemaal dezelfde kenmerken:

  • ze worden overgebracht door insecten zoals teken en muggen.
  • ze geven vaak vage klachten zoals niet goed eten, koorts en vermageren
  • de infectie kan tot jaren na de besmetting tot klachten leiden.

Babesia wordt overgedragen door teken. Katten zijn niet gevoelig voor deze infectie. Een hond kan de ziekte ontwikkelen nadat een besmette teek gedurende twee tot drie dagen bloed heeft gezogen. Na vier tot zeven dagen krijgt de hond ziekteverschijnselen zoals sloomheid, minder eten en koorts. Na enkele dagen ontstaan verschijnselen zoals bloedarmoede, geelzucht en de typische (rood)bruin verkleurde urine.

Ehrlichia is een ziekte die wordt overgedragen door de bruine honden teek. Het ziektebeeld kan heel heftig zijn, maar ook meer sluipend (chronisch) voorkomen. Eén tot drie weken na de infectie zijn de symptomen koorts, verlies van eetlust en algemeen ziek zijn. Een besmet dier heeft ook last van bloedingen. De acute fase kan, als de ziekte niet wordt herkend , jaren later chronische problemen geven. De symptomen zijn een slechte eetlust, vermagering en soms ook koorts. Vaak zijn er ontstekingen, bijvoorbeeld in de huid, nieren, ogen en gewrichten.

Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet die in grote delen van de wereld voorkomt. De ziekte wordt overgedragen door de zandvlieg, een soort stekende mug. De ziekteverschijnselen ontstaan op zijn vroegst één maand na infectie, maar kunnen ook pas jaren later optreden. De klachten zijn heel divers, zoals huidveranderingen, vermageren, wisselende kreupelheid en ontstekingen aan bijvoorbeeld de ogen.

Hartworm wordt overgedragen door verschillende soorten muggen. Door een muggesteek komen larven van de worm in de longslagader terecht. Daar blijven ze totdat ze volwassen zijn en nieuwe larven produceren. Pas bij veel wormen komt de parasiet daadwerkelijk in het hart terecht. De symptomen zijn overwegend hoesten (soms met bloed), vermageren en verlies van uithoudingsvermogen. Bij hele zware infecties kan er hartfalen met leververgroting en vochtophoping in de buik ontstaan.

Denk je dat je huisdier wat mankeert? Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Vertel hem dat je naar het buitenland bent geweest, ook als het enige tijd geleden is. Beschrijf de klachten zo goed mogelijk. Maar voorkomen is beter dan genezen, laat je, voordat je huisdier op reis gaat, goed informeren door de dierenarts.