Er wordt al een tijd gebruik gemaakt van fietsendragers op de achterwand van de caravan. Dit type drager kan het slingeren van de caravan verhogen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Slingeren hangt af van meer factoren, bijvoorbeeld de manier waarop de caravan is beladen, maar ook hoe de bagage in de trekauto is verdeeld. Factoren die afhankelijk zijn van het type caravan, type trekauto. Maar dus ook van de caravan eigenaar en hoe hij/zij de caravan en trekauto heeft beladen.
Verschillende modellen fietsendragers
Natuurlijk moet de fietsendrager altijd licht zijn, daarom is het ook uit aluminium gemaakt. Het gewicht bedraagt 6,5 kilogram. Leveranciers van dit type fietsdragers zijn Omnistor, Fiamma of Twinny Load. Er bestaan verschillende modellen van de fietsdrager die op de achterwand wordt gemonteerd.
De normale uitvoering van de fietsendrager monteert u aan de bovenzijde in de buurt van of op de caravanrail. De caravanrail is de overgang tussen dakplaat en achterwand. Zet de onderkant van de drager vast aan de wand van de caravan of aan de bodem. Nadeel is wel dat het achterraam voor een deel geblokkeerd wordt en daarom niet meer geheel open kan. Maar omdat het nog steeds open kan, kan er nog steeds geventileerd worden. Zeker tijdens een vakantie in een warme bestemmingsplaats erg prettig. Vind u dit niet prettig, kies dan voor model fietsdrager die zowel aan de boven- als onderkant onder het raam wordt gemonteerd. Let er wel op dat u een hoge kwaliteit caravanwand heeft, anders kan de druk teveel zijn en gebeuren er ongelukken. Elektrische fiets mee? Bekijk ook deze tips van de ANWB voor het vervoeren van fietsen in de caravan.
Bij deze fietsdragers moet de caravan sowieso berekend zijn op de extra belasting die bij montage van een fietsendrager komt kijken. Er komen grote krachten op de bevestigingspunten van de fietsdrager te staan, zeker wanneer u met de caravan hard over een drempel of door een put rijdt. Kijk ook uit in het buitenland op slechtere wegen, in Nederland bent u gewend om op kwalitatief asfalt te rijden, maar in andere landen (ook in Europa!) zijn niet alle wegen even goed aangelegd.
Montage op de achterwand van de caravan
Veel fietsdrager leveranciers prepareren de achterwand speciaal voor montage van een drager. Als u van plan bent om een fietsdrager te monteren op uw caravan, check dit voor aankoop bij de winkel. Als u een oudere caravan heeft is het vaak mogelijk om de achterwand te vervangen voor een nieuwe, sterkere achterwand. Bij zelfmontage moet u ervoor zorgen dat u geen fouten maakt bij het maken van boorgaten in de achterwand. U moet namelijk op de juiste positie de fietsdrager bevestigen, namelijk op de plaatsen waar versterkingen in de achterwand aanwezig zijn. Veel dingen zijn zelf te doen, maar dit is een van de zaken die u beter kunt overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf, zodat er geen schade aan de panelen ontstaat.
Hoe monteer ik het?
Het verschil tussen montage op de dissel en op de achterwand is de zogeheten tilhoogte. Fietsdragers op de achterwand hebben een hogere tilhoogte. Er is daarom dan ook een speciaal model op de markt gebracht die voor een lagere tilhoogte kan zorgen. Met behulp van een zwengel kan het rek van de drager naar beneden worden gebracht over een hoogte van 70 centimeter. Natuurlijk is dit vooral voor oudere mensen een uitkomst, maar voor de vakantiegenieters onder ons is dit weer een extra gemak om uw verblijf op de camping prettiger te maken. Ook biedt een dergelijke fietsdrager een tilhoogte geschikt voor (kleine) kinderen, zodat zij zelf de fiets kunnen pakken wanneer zij dat willen.
Vervoer
Let er trouwens op dat wanneer u een fiets op de achterwand van de caravan heeft, het zwaartepunt van de caravan-trekauto-combinatie wijzigt. Het hogere zwaartepunt beïnvloedt de stabiliteit van de caravan, probeer daarom indien mogelijk niet 2 fietsen tegelijk op de achterwand te bevestigen. Kies er dan voor om 1 fiets achter op de trekauto te plaatsen.